Se dau bani pentru acești români păgubiți. Despre ce este vorba îi ce condiții sunt?

de: Andrei Simion
20 07. 2020

Guvernul ia în calcul să ofere un ajutor românilor, sub formă de bani, astfel încât să treacă mai ușor peste condițiile dificile din 2020. Acum știm și cui sunt adresate fondurile.

Ludovic Orban a spus că la rectificarea bugetară vor fi prevăzute sumele necesare despăgubirii fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă în acest an. Șeful Guvernului a afirmat însă că sumele vor fi distribuite agricultorilor după ce autoritățile române vor primi aprobarea Comisiei Europene (CE).

Orban a ținut să menționeze că Executivul și-a propus obiective ambițioase în programul de relansare economică. În 2020, agricultura a avut de suferit pe fondul sectei. Iar HoReCa a avut de suferit din cauza limitării deplasării din martie – mai.

„Vor fi bani europeni, vom fi pregătiți să-i absorbim cât mai repede, bani europeni atât pentru irigații și pentru desecări, pentru combaterea eroziunii solului, sperăm să obținem finanțări de asemenea și pe combaterea deșertificării pentru că ne confruntăm cu un pericol de deșertificare în special în zone din sudul României și va trebui să luăm toate măsurile care se impun.”
Ludovic Orban

De ce așteaptă Guvernul aprobare de la CE pentru bani?

Dat fiind că vorbim de fonduri europene, Orban a ținut să clarifice că despăgubirile nu pot fi date imediat, când vrea cabinetul pe care îl conduce.

„Pentru că foarte mulți fermieri lucrează pământul sub diferite forme juridice, societăți comerciale și acordarea ajutorului îmbracă forma unui ajutor de stat și avem nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Noi la rectificare vom aloca sumele necesare, peste un miliard două sute de milioane pentru a putea face plățile și imediat ce vom primi acordul Comisiei Europene vom face plățile către toți fermierii afectați de secetă.”
Ludovic Orban

Declarațiile lui Orban au venit în contextul unei vizite în Călărași. Premierul a vizitat două stații de pompare a apei, la Sultana și Făurei, stații care au fost dezafectate din 2005, respectiv 1993 și pentru care se lucrează la repunerea în funcțiune, conform Agerpres. Stația de la Făurei poate asigura irigarea a aproximativ 50.000 de hectare, în timp ce stația de la Sultana ar putea iriga peste 20.000 de hectare de teren, a precizat Ludovic Orban.